Kobus is vorig jaar herfst op het park verschenen. Het is een grote rode kater die waarschijnlijk in het wild is geboren, een echte straatvechter. Met poezen ging het nog wel, maar met de katers, ook de je-weet-wel katers, was het vechten geblazen. Dit is zelfs zo erg geworden dat de dierenarts er meerdere malen aan te pas moest komen.

Omdat Kobus van niemand was, kon ook niemand erop aangesproken worden. Gelukkig hebben twee tuinders het heft in eigen hand genomen en contact opgenomen met de zwerfdierenopvang in Hoofddorp. Met behulp van een speciale kooi is Kobus gevangen en naar de opvang gebracht. Daar is hij gechipt, ontvlooid, ontwormd en gecastreerd.

Helaas was Kobus in gevangenschap niet te houden: zodra zijn kooitje openging vloog hij letterlijk tegen de ramen op. Daarom is besloten hem weer vrij te laten en wel op de plek waar hij gevangen is. Nu zijn mannelijkheid hem is ontnomen, is Kobus niet meer zo agressief. Sinds zijn vrijlating zijn er geen incidenten geweest, dus het lijkt erop dat hij zich gedeisd houdt.

Een knuffelkat zal het nooit worden, maar dat is niet zijn eigen schuld. Deze winter zal Kobus zichzelf moeten redden. Misschien trekt hij verder, maar er zijn ook enkele mensen die hem af en toe wat eten toestoppen. Overigens is hij een goede jager en de schrik van alle konijnen.