Teunisbloemen kunnen het ‘horen’ wanner bijen dichterbij komen en maken dan snel hun nectar zoeter. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Tel-Aviv in Israël. De onderzoekers verzamelden nectar van bloemen vóór en nadat ze deze blootstelden aan een scala aan geluiden, waaronder bijengezoem en synthetische ruis. De suikerconcentratie in de nectar steeg gemiddeld met 20% binnen drie minuten nadat de bloemen waren blootgesteld aan de bijengeluiden of kunstmatig geluid van een vergelijkbare frequentie. Bij bloemen die geen geluid te horen hadden gekregen, of geluiden van een hogere frequentie, trad geen verandering op in het suikergehalte. Door het suikerniveau pas te verhogen als bestuivers in aantocht zijn, wordt het voor een plant makkelijker om op de lange termijn energie te besparen. Ook vermindert dit het risico dat nectar verpest wordt door microben of wordt gestolen door mieren. De onderzoekers ontdekten met laserinstrumenten dat teunisbloemen vibreren al er bijengeluiden voor ze afgespeeld worden. Ze denken daarom dat bloemen geluidsdruk ontvangen op een vergelijkbare manier als oren.

 

Bron New Scientist Maart 2019