Tentoonstelling | De Amsterdamse Scheggen  t/m 10 mei

In het Architectuur Centrum Amsterdam.
Arcam is gevestigd aan de Prins Hendrikkade 600 in Amsterdam.
Openingstijden: dinsdag – zondag, 13.00 – 17.00 uur.
Bezoek ook de website www.deamsterdamsescheggen.nl voor een eerste kennismaking.

Amsterdam kent een geweldige traditie van flink investeren in groene gebieden bij grote stadsuitbreidingen. Zo verrezen er in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw 50.000 woningen in wijken als Bos en Lommer en Buitenveldert, met daar tussenin omvangrijke parklandschappen: de scheggen van de stad. Nu, ruim 70 jaar later, staan de scheggen steeds meer onder druk vanwege de kolossale bouwopgave en de klimaatproblematiek. In de tentoonstelling ‘De Amsterdamse Scheggen’ ontdek je radicaal nieuwe mogelijkheden voor deze parklandschappen, voorbij de functie van weidegronden, recreatiegebieden en bouwterreinen.

Bezoek ook de website www.deamsterdamsescheggen.nl voor een eerste kennismaking.

De Amsterdamse Scheggen
Stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren had een droom: Iedere Amsterdammer, ongeacht rang of stand, moest binnen tien minuten in het groen zijn. Zijn droom werd realiteit met zijn Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) met aandacht voor een goed evenwicht tussen de stad en het groen. Zo ontstonden de groene vingers van Amsterdam: de Amstelscheg, de Amsterdamse Bosscheg, de Brettenscheg, de Diemerscheg, de Waterlandscheg, de Scheg van West, de IJmeerscheg en de Zaanse Scheg.

Leefbaarheid
Deze scheggen worden steeds belangrijker voor de leefbaarheid van Amsterdam. Toch wordt de waarde van de scheggen te weinig gezien, terwijl ze de stad koelen en kunnen worden ingezet bij de grote vraagstukken van deze tijd, zoals energietransitie, klimaatadaptatie en CO2 reductie. Sommige van deze landschappen zijn zelfs bij de stedelingen onbekend. De hoogste tijd dus om ons vizier te richten op de landschappen van Amsterdam!

Een nieuwe identiteit
Na maanden van onderzoeken en ontwerpen hebben vier architectenbureaus, onder toeziend oog van een Parlement met experts, toekomstbestendige voorstellen gemaakt voor de scheggen. Stap in de wereld van het Amsterdamse landschap en lees, bekijk en beluister de plannen voor een nieuwe identiteit voor de acht gebieden in ‘De Amsterdamse Scheggen