Het is ons ter oren gekomen dat er een aantal tuinders zijn die de pluktuin maar een rommeltje vinden en dat kunnen wij ons goed voorstellen. Daarom een uitgebreide uitleg van dit experiment.
Wat is het plan
Fruitbomen planten met daar onder een bloementuin voor de insecten.
Bomen en bloemen beschermen tegen konijnen en ganzen dmv een hek.
Om een bloementuin te creëren op een voormalig nat grasland kost tijd, zeker 5 jaar. We hebben delen gras weggehaald en ingezaaid met bloemen en we hebben paden aangelegd met houtsnippers.
We proberen met maaien en afvoeren van het gras de grond te verarmen. We kunnen echter niet te vaak maaien wegens opkomende bloemen. Door het weinige maaien ziet het er rommelig uit, echter wij zien al na 1 jaar een drastische verbetering van de grond en een verscheidenheid aan plantensoorten. Ook is de waterhuishouding verbeterd dankzij de houtsnippers. Vorig jaar stonden er na een regenbui grote plassen op het terrein. Dit jaar al niet meer.
Wat gaan we dit jaar doen.
Om de strijd tegen het gras te vergemakkelijken heeft Josien wat verhoogde bakken aangelegd om de kruiden wat meer kans te geven om aan te slaan. We gaan wat vaker maaien, maar dan in delen. We blijven veel bloemenzaden rond strooien in de hoop dat zij het winnen van het gras. We gaan opnieuw houtsnippers gebruiken voor de bevordering van de waterhuishouding.
De bomen zijn allemaal aangeslagen en we verwachten dit voorjaar veel bloesem.
We gaan naast de pluktuin meer fruitbomen planten zonder bloementuin maar met stambescherming tegen vraat.
Wij hopen met deze uitleg wat meer duidelijkheid te hebben gegeven.
Wij zijn altijd opzoek naar extra handen. Zondag zijn er veel mensen afgekomen op de oproep om bladeren te harken. Daarvoor onze hartelijke dank.
Mvg de groengroep