Ondanks kou en nattigheid staat het Madeliefje te stralen in het gras.

Net zoals vorig jaar staat het madeliefje op nummer 1 van de onlangs gehouden jaarlijkse bloeiende planten wintertelling van Floron. Vrijwel het hele jaar bloeit het Madeliefje. De Latijnse naam Bellis perennis staat  dan ook voor ‘alle jaren mooi’. Soms kun je ze zelfs in de winter onder de sneeuw al bloeiend aantreffen. Vanwege de overvloedige bloei in de maand mei wordt het plantje ook wel Meizoentje genoemd. De witte bloemetjes kleuren vaak aan de onderkant wat rood.

Dit jaar kwam de telling  van de plantenwinterjacht op maar liefst 594 bloeiende soorten, zo’n 20% van de soorten die in Nederland voorkomen, vorig jaar 537. De grootste aantallen werden waar genomen in het zuiden en westen van het land. Hier is het net iets warmer dan de rest van het land. Via de jaarlijkse telling proberen onderzoekers er achter te komen wat het veranderende klimaat doet met onze planten.

De bloeiende wintertelling telt wilde planten die het hele jaar bloeiend te vinden zijn, soorten die bij het uitblijven van strenge vorst de bloei nog wat weten te rekken en hele vroege voorjaarbloeiers. De top 3, net zoals vorig jaar is Madeliefje, straatgras en vogelmuur. Volledige lijst Floron rapport.