De Bretten is een van de groene “vingers” van Amsterdam. Door het park loopt een fraaie fiets- en wandelroute, het met groen/witte stippen gemarkeerde Brettenpad, die het Westerpark via Sloterdijk en Nieuw-West met Halfweg verbindt. Regelmatig worden hier evenementen georganiseerd zoals de Brettenskate, de Brettenloop en Bretten by Bike. In het park kun je de geleidelijke overgang van cultuur naar natuur beleven. Vanuit het klassieke Westerpark kom je langs de cultuur en horeca op het terrein van de Westergasfabriek, de prachtig ingerichte volkstuinparken, begraafplaats St. Barbara, sportpark Spieringhorn en de struinpaden door de ruigere natuur, de Lange Bretten en de Grote Braak bij Halfweg. Langs het Brettenpad zijn bijzondere elementen uit het verleden terug te zien, zoals de oude zeedijk (Spaarndammerdijk) uit de 16e eeuw. Amsterdam blijft werken aan verdere versterking van de kwaliteiten van het landschapspark, zoals verbetering van de bereikbaarheid vanuit de binnenstad en de omliggende wijken. Ook wordt onderzocht of de Haarlemmertrekvaart weer bevaarbaar gemaakt kan worden voor pleziervaart. Van oudsher biedt het “oude” Westerpark veel ruimte voor kunst. Het zijn vaak krachtige beelden, zoals de kleurrijke zuil van Michiel Schierbeek (1986) dat als baken is neergezet bij de entree van het park en al te zien is vanaf de Haarlemmerdijk, maar ook vanaf de Wittenkade. Of het beeld ’Gold in your mind, gold in your feet’ van Mirjam Janse (2004) dat gaat over daadkracht, over jezelf tonen, krachtig zijn door je kwetsbaar op te stellen. Maar ook op andere plekken waren al beelden te zien, zoals het kunstwerk op de kruising met de Australiëhavenweg van Ben Guntenaar. Het is een cluster plastische tekens in steen (1969) die door de plaatsing doen denken aan Stonehenge.

Het kunstareaal in Landschapspark De Bretten is onlangs flink uitgebreid door de plaatsing van 20 beelden van de kunstenaar Herbert Nouwens. Langs het 11 kilometer lange Brettenpad vormen zijn sculpturen een bijzonder ensemble. De ‘Brettensuite’ gaat een spannende dialoog aan met de uiteenlopende landschappen. Afhankelijk van gekozen fiets-/of wandelroute, jaargetijde, weersgesteldheid, of tijd van de dag ‘klinkt’ de Brettensuite telkens anders. Met deze uitbreiding is een beeldenroute ontstaan die een goede gelegenheid biedt om het Landschapspark ook van zijn culturele kant te beleven. We wensen u veel plezier, genoegen en een aangenaam verblijf!

 

Klik hier voor de fietsroute beelden in de Bretten