Ziet u een nest, laat het ons weten!

Onlangs zijn de eerste nesten van de eikenprocessierups aangetroffen op het park. Hiervan is melding gedaan bij de gemeente. Dit voorjaar zijn alle eiken in kaart gebracht op het park. Omdat we rond de 300 eikenbomen hebben staan is het ondoenlijk voor de inspecteur van de gemeente alle eiken te inspecteren op nesten. De vier eiken waar vorig jaar nesten in zaten worden in ieder geval  weer gecontroleerd. Mocht u een nest zien in een eikenboom dan graag doorgeven aan Johan van CATO.

De besmette bomen zullen met een rood/wit of zwart/geel  lint worden gemarkeerd. Dit voorjaar zijn er al enkele voorzorgsmaatregelen genomen zoals het spuiten van aaltjes, het plaatsen van de larven van gaasvliegen in de eerder aangetaste bomen en het ophangen van vogel- en vleermuiskasten.

De brandharen, die de jeuk veroorzaken bij mensen en dieren zitten tussen de lange haren van de rups.
Tip:  mocht u onverhoopt jeuk krijgen door de brandharen van de eikenprocessierups. Was uw kleding op hoge temperatuur. Heeft u rode plekjes of bultjes plak dan een stuk plakband op de huid en trek het er weer af. De brandhaartjes blijven op het plakband vastzitten en komen zo los van uw huid. Gebruik een verkoelende zalf. Probeer niet te krabben of te wrijven, dit verergert de klacht juist.

Planning: dinsdag 9 juni controle nesten door de gemeente, woensdag 10 of vrijdag 12 worden de aangetroffen nesten verwijderd. Indien nodig volgt een tweede verwijdering van nieuw aangetroffen nesten.

Meer informatie over de eikenprocessierups.