De boompjes gaan hun derde jaar in en een aantal daarvan draagt al fruit. We hebben van een tuinder twee fruitboompjes gekregen, die bij haar in een pot stonden. Die staan nu in de volle grond en tot nu toe doen ze het goed. Er zijn bakken gemaakt met aardbeien en kruiden. In de bak achterin wordt akelei gezaaid voor de bijen.
Er zijn twee goybessen-struiken en twee extra frambozenstruiken bij gekomen. Ook hebben we als experiment twee cranberry-struikjes geplant. Dit zijn veeleisende plantjes die van zure grond houden dus krijgen ze wat extra turf. Ze houden niet van te rijke grond dus het zou nu moeten kunnen. Want, doordat de ganzen niet meer op het gras kunnen poepen en wij het gemaaide gras afvoeren, verarmt de grond langzaamaan. Hopelijk kunnen we volgend jaar van het grasveld een bloemenweide maken door het in te zaaien met veldbloemen. De bomen en struiken geven we wel wat extra ganzenmest.
Het is interessant om te zien hoe zo een klein stukje grond langzaam verandert. Er vliegen heel veel insecten rond, we hebben onze eerste orchidee mogen verwelkomen, er springen tientallen kleine padjes rond in het hoge gras, een kraai sopt er ongestoord zijn gevonden stukje brood in het waterbakje, veel vogels vinden er een lekker hapje en binnenkort kunnen we onze eerste appels en peren plukken.
Dit gaat echter niet allemaal vanzelf. Er vindt wel degelijk beheer plaats al ziet het er af en toe niet zo uit. We maaien afwisselend delen van het gras en voeren dit af. Deze maand maaien we het hele terrein. We trekken het gras rond de bomen en de bakken uit. In de winter worden de bomen en struiken indien nodig gesnoeid.
Vele handen maken licht werk, daarom zijn we op zoek naar tuinders die het leuk vinden om af en toe een uurtje te komen helpen bij het onderhoud. Je kunt je opgeven bijĀ secretaris@tuinparkdebretten.nl