De Pluktuin op de Bretten

Tuinpark de Bretten heeft sinds twee jaar een pluktuin. Deze is ingericht door een aantal enthousiaste tuinders. Omdat deze tuinders volgend seizoen minder vrije tijd hebben zijn we op zoek naar mensen die het leuk vinden om mee te helpen bij het onderhoud en de inrichting van deze leuke plek.

Het bestuur zou daarnaast graag willen dat de pluktuin onderdeel wordt van de verbinding tussen volkstuin de Bretten en de bewoners van Nieuw West. We zijn erg enthousiast over een initiatief in oud west, het eetbare plantsoen. Daarom hebben we Lea Witmondt gevraagd ter inspiratie een presentatie te geven in de kantine. Kom luisteren, laat je inspireren.

 

                
Op woensdag 12 augustus om 14.00 uur geeft Lea Witmondt uit de Borgerbuurt een presentatie over het opzetten en beheren van een gemeenschappelijke buurttuin.
Een tuin met zowel groente, fruit als bloemen. Ze zal speciaal ingaan op hoe we op de Bretten een dergelijke tuin met buurtbewoners en tuinders van de Bretten kunnen opzetten.
Haar ervaring met Het Eetbare Plantsoen, een grote buurttuin in oud west, wil ze met ons delen.
Er is voldoende ruimte om vragen te stellen en als we dat willen tot een stappenplan te komen voor een buurttuin op de Bretten.
De bijeenkomst vindt plaats in de kantine.
Inloop vanaf  13.45

Presentatie door Lea Witmondt over Het Eetbare Plantsoen

Datum: woensdag 12 augustus

Tijd:14.00

Locatie: de kantine

 

Over het eetbare plantsoen:

Amsterdam wil graag een groene en sociale stad blijven. Sinds kort is het Nicolaas Beetsplantsoen een groene oase in de Borgerbuurt. Het is een gezellige ontmoetingsplek geworden waar de buurt met elkaar een moestuin en boomgaard onderhoudt.

“Mijn partner Tony en ik zijn enthousiaste tuinders,” vertelt Lea Witmondt, al 19 jaar woonachtig in de Borgerbuurt. “Ik heb me daarom ook ingezet om rondom het woonblok geveltuinen aan te leggen. Nog steeds ben ik daar erg blij mee. Toch zag ik nog ruimte voor meer groen in de buurt.”

De eerste stappen

In 2015 nam Lea contact op met Thea Kroes, gebiedsmakelaar in Amsterdam West. Op het Nicolaas Beetsplantsoen lagen namelijk 2 percelen braak die zich uitstekend lenen voor een buurtmoestuin. Lea: “Nadat de gemeente een grondonderzoek had verricht, konden we beginnen met het eerste perceeltje. Dat was onder de voorwaarde van een zelfbeheercontract: wij als bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.”

“Toen stonden we daar voor het eerst met de vraag: hoe te beginnen? Ik heb toen bij mij thuis een avond georganiseerd voor de geïnteresseerden en toen kwam er eigenlijk vanzelf een prachtig plan op tafel.”

De buurt enthousiasmeren

Het Eetbare Plantsoen, zoals de groep het noemt, is zelfsturend. Ze zijn geen stichting en hebben geen autoritair bestuur. Toch wordt alles netjes en professioneel gecoördineerd. Met een team van 6 bewoners die de handen flink uit de mouwen steken, de zogeheten kerngroep, wordt alles geregeld. Het enige wat ze hebben is een kascommissie.

Lea: “Er gaat consequent een wekelijkse nieuwsbrief uit met de weersvoorspelling, tips en nieuws. Deze nieuwsbrief wordt naar 130 mensen gemaild, waarvan er zo’n 20 zijn die regelmatig langskomen. Bovendien hebben we een actieve Facebook waar we veel op delen. Die nieuwskanalen zijn belangrijk, want daarmee enthousiasmeer je de buurt. Zo blijft het Eetbare Plantsoen letterlijk en figuurlijk leven onder de mensen.
2 keer per week wordt er ‘georganiseerd getuinierd’, want het is wel belangrijk om ons plantsoen gestructureerd te onderhouden. We werken onder andere met wisselteelt, dus we kunnen niet zomaar wat aanplanten.”

“Met het oogsten steken we gewoon handen op per groente en verdelen het dan in porties.