Geachte commissieleden,

Met verbijstering en ongeloof hebben wij tuinders van Volkstuinpark de Bretten kennisgenomen van de gepubliceerde Uitvoeringsstategie Volkstuinenbeleid.

Met name de beoogde grondprijs verhoging gaat ons alle perken te buiten, deze is onbegrijpelijk en buiten alle proporties.

Tuinders hebben vanaf 1976 met bloed, zweet en tranen en met eigen handen de Bretten opgebouwd. Tuinders die het vaak financieel niet breed hebben met een AOWtje en pensioentje. Deze tuinders hebben vanaf het eerste uur tot op de dag van vandaag zich ingezet op De Bretten. En hebben het gebied zien veranderen van een kale zandvlakte tot een prachtig Volkstuinpark waar rust en natuur overheerst. Een Volkstuinpark waar jong en oud geniet, waar mensen met vele sociale en culturele achtergronden eendrachtig samenwerken om dit unieke gebied te onderhouden.

Wij tuinders zijn verontrust, onzeker en boos. Onzeker over onze toekomst op De Bretten. Boos omdat de gemeente op deze manier met ons omgaat. Kunnen wij dit straks nog betalen en wat hangt er nog meer boven ons hoofd?

Een gemeente die jaren geleden voor het eerst dreigt om de Volkstuinparken te gaan opheffen. Een gemeente, die suggereert dat wij niet openstaan voor anderen van buiten de Bretten. Een gemeente die zegt: Jullie mogen blijven als je precies doet wat wij zeggen en zo niet dan kunnen jullie vertrekken. Een gemeente die met dit soort uitspraken angst, onzekerheid en verdeeldheid creëert. De gemeente zag of hoorde wij de afgelopen 44 jaar nooit op de Bretten.

En nu horen wij van die gemeente dat de indeling van je Volkstuinpark niet deugt, er te weinig mensen op bezoek komen en dat wij niets meer hebben in te brengen. Dezelfde gemeente die zegt dat hij ons aan de markt overlevert en dat de huur in twee jaar tijd met meer dan 400% stijgt. Dit alles idioot, niet sociaal en toont gebrek aan menselijkheid.

Geen mens, geen raadslid zal deze verhoging accepteren als het zijn eigen huis betreft. Je zult je bank of je huurbaas voor Koekoek verklaren en er alles aan doen om dit te voorkomen.

Een huurverhoging van meer dan 400% in twee jaar getuigt van een respectloosheid tegenover ons tuinders die De Bretten hebben gemaakt tot wat het nu is. Mensen met een laag of gemiddeld inkomen – die kunnen dit niet betalen.

Wie dit heeft bedacht heeft geen idee wie wij zijn en wat wij al die jaren trouw hebben gedaan op De Bretten.

De Volkstuinparken zijn al 100 jaar betaalbaar voor iedereen, juist omdat we geen marktconforme prijzen hanteren. Niet voor de tuinhuisjes en niet voor de tuinen. Laat dat zo!

Wij tuinders zijn zeker bereid om verder mee te denken, maar de plannen zoals die er nu liggen zijn voor ons onacceptabel.

Namens de tuinders van Volkstuinpark de Bretten.

NB; De woninghuren zijn in juli 2020 met gemiddeld 2,9 procent omhooggegaan ten opzichte van een jaar eerder. Dat is de grootste stijging na 2014 en meer dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar (2,7 procent).