Sinds 2012 Reclaim the Seeds is een jaarlijks evenement rond zaden en biodiversiteit. Als de lente in aantocht is, organiseren we kleurrijke zadenmarkten met een uniek aanbod aan zaden, wortels, knollen en stekken en veel informatie. Interesseer je voor duurzame voedselproductie? Hoe we de klimaatcrisis te lijf kunnen gaan? Wat we kunnen verbouwen? Kom bij de Reclaim the Seeds informatie vergaren. Jaarlijks worden er allerlei presentaties gegevens, workshops georganiseerd en is er volop ruimte om kennis, ideeën en zaden uit te wisselen.

Zoekend naar de beste mogelijkheid om Reclaim the Seeds dit jaar doorgang te laten vinden hebben we besloten een digitale editie te organiseren. Twee dagen met workshops, lezingen en mogelijkheden tot zadenruil.

Kraamhouders
De namen van de marktkraamhouders zijn bekend: TuinJoop, De Godin, Gradinka, De Zaderij, Laura Beijn, Paul Wiering, Velt Amsterdam, Boomkroon en MergenMetz. Kom kijken wat ze te bieden hebben.

Lezingen en workshops
Kwekerij A8 spreekt over het belang van zaadvaste rassen, loop online mee in een kruidenwandeling onder leiding van herborist Patty Vegt, Bekijk de presentatie van de film Zaaigoed in Overvloed, Niels Gorisse vertelt over Zelfvoorzienend zijn Off-grid. Peter jan geeft een compostworkshop, Eva laat ons zien hoe we recyclebare compostbakjes maken, Behoud Luktemeer is aanwezig voor een update omtrent de stand van zaken en nodigt je uit tot brainstormen, Lamert Sijens vertelt over de bijzonder peulvruchten en Wil Sturkenboom van de Fruittuin van West laat ons zien hoe je grootfruit snoeit.

In het Engels presenteren zich dit jaar: Andreas Riekenberg die een update geeft over EU zadenwetgeving, Aseed met een open discussie over wat ‘Seed Packages’ en de Indiaanse boerenprotesten met elkaar te maken hebben en geeft CSA Pluk! Een rondleiding door de tuinen. Zoals je ziet we zitten niet stil en zelfs online is er van alles mogelijk!

Ruilen
Je kunt een online forum verwachten waarmee vraag en aanbod met elkaar in contact worden gebracht. De Fruittuin van West gaat fungeren als locatie om, na afloop van het Reclaim-the-Seeds-weekend, geruilde spullen heen te brengen en op te halen. Hiervoor zal een speciale zadenruil-kast worden gebouwd. Maar deelnemers kunnen hun geruilde zaden uiteraard ook per post naar elkaar opsturen. Ook tijdens een pandemie blijft het behouden en uitwisselen van groentezaden belangrijk.

Noteer 20 en 21 maart in je agenda.

Tijd: beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur (onder voorbehoud)

Kosten: Meedoen is gratis, een donatie wordt gewaardeerd.

Als er meer informatie over het programma is kun je dat vinden op de website. www.reclaimtheseeds-amsterdam.nl

Reclaim the Seeds is ontstaan als protest tegen nieuwe EU-regelgeving voor zaden en pootgoed. Mede vanwege breed Europees verzet zijn de voorstellen door het Europees parlement weggestemd. Een andere aanleiding was de snelle overname van diverse zaadbedrijven door een klein aantal grote multinationals. Het zijn vooral chemische bedrijven die nu ook de zadenmarkt domineren. Ook het verzet tegen patenten op gewassen is een speerpunt geweest van Reclaim the Seeds. Meer achtergronden over deze onderwerpen en verslagen van de afgelopen jaren kun je vinden op www.reclaimtheseeds.nl.

Reclaim the Seeds Amsterdam wordt georganiseerd door ASEED, de Fruittuin van West en de stadslandbouw organisatie Cityplot, maar de organisatie is alleen mogelijk dankzij de vele andere vrijwilligers en actieve deelnemers. Meer informatie over Reclaim the Seeds in Amsterdam is te vinden op www.reclaimtheseeds-amsterdam.nl Technische realisatie: LiveFestival.online