Composthoop Bretten

Een nieuwe plek voor de composthoop

Onze trouwe composthoop aan het begin van het park links is straks wel een plek nog om te halen maar niet meer om tuinafval in te leveren. Dat gaat gebeuren op de plek ernaast, naast en achter de plek waar nu ook de aanhangwagentjes staan. Daar zijn de tuinders welkom op zaterdagen van 10.00 tot 13.00 uur met hun kruiwagens, karretjes, etc. Welkom daar dus om het geschikte tuinafval een nieuw leven te gunnen, op de uiteindelijke gestaag groeiende nieuwe hoop..

 

Composthoopbegeleider

Een aantal tuinders heeft zich inmiddels al verenigd rond de compost en zullen zorg dragen voor het goed begeleiden van de tuinders en het verzorgen van de compost op een verantwoorde manier. Het voorstel werkurenvariatie laat ook toe dat andere tuinders hun interesse kunnen tonen en mogelijk dit seizoen of volgend seizoen meedraaien.

 

 

Kwaliteit van onze compost

Onze composthoopheuvels worden ook wel “broden” genoemd. Op onze nieuwe plek gaan we dus weer nieuwe broden “bakken”. Let goed op wat je daar straks opgooit.

De compost van de oude composthoop is tuinafval dat is gecomposteerd in een dertigtal jaren. Dat heeft dus lekker lang gelegen. Helaas vonden en vinden we als begeleider bij de composthoop nog wel wat rommel tussen de aarde: rotzooi als stukjes plastic, bewerkte stukjes hout, schroeven, glasscherven. Dat proberen we eruit te vissen. Daaraan kun je wel zien dat het ingebrachte tuinafval in het verleden niet altijd even selectief gecontroleerd is. Er was toen ook minder actuele (biologische) kennis.

Maar is de aarde van de oude composthoop dan wel geschikt? Voor bijvoorbeeld je moestuin? Je weet niet helemaal wat erin zin, dat klopt, dat nadeel heb je in een winkel niet, als je een zak aarde koopt. Naar het schijnt en ook uit eigen ervaring groeit en bloeit alles best goed op deze aarde. En van brandnetels die veelal op die plek groeien is ook heerlijke soep van te maken. In principe is de aarde dus goed te gebruiken.

En het loodonderzoek dan? Op sommige parken raden ze af om van je tuin te eten. Een geruststelling vooralsnog is dat bij ons tuinpark in vergelijking met andere tuinparken veel minder lood is geconstateerd, althans onder de norm. De aarde is dus in principe goed te gebruiken.

 

Hoe tuinafval aan te leveren?

Om de kwaliteit van de te maken aarde min of meer te waarborgen, vragen we tuinders goed op te letten wat geschikt afval voor de compost is en dit goed aan te leveren.

  • Takken op aparte hoop: vooraan links op de nieuwe composthoop plek.
    Die gaan we dan op de maandag hakselen.

  • Geen coniferen, stronken, dikke stammen, kluiten enz. Die gaan niet door de hakselaar.

    Deze moeten naar het afvalpunt aan de overkant.

  • Dunne takjes in kleine stukjes knippen, max 10 cm. De takjes kunnen ook gekneusd worden (dat is half afbreken) , dan vergaat het sneller. Zo kunnen ze op de composthoop.

 

Niet in composthoop

  • Bamboe: kiemt opnieuw, en dat wil je straks immers niet meer in je eigen tuin.

  • Riet: rietwortels in je eigen tuin zijn al zo moeilijk te verwijderen

  • Siergras: ook niet altijd wenselijk om te laten ontkiemen

  • Coniferenafval: coniferenwal is vol en coniferen vergaan heel moeilijk.

  • Geen stronken en wortels. Deze verteren ook moeilijk en kunnen misschien weer kiemen

  • Let erop dat er geen JAPANSE duizendknoop in zit. Dat is een woekeraar waar bijna geen kruid tegenop gewassen is. Wortelt deze in je tuin of in de composthoop dan ben je in principe in de aap gelogeerd en moet dit heel voorzichtig uitgegraven worden.

 

Zaken die niet in de composthoop horen, zoals coniferenafval etc. kunnen tuinders brengen aan de overkant. Weet in elk geval dat veel tuinparken niet eens de luxe hebben van een algemene composthoop en dat een afvalpunt ver weg is.

Hoe luxe is het dus op de Bretten geregeld dat tuinders hun geschikte groenafval een nieuw leven kunnen bezorgen op de algemene composthoop!

Aleid

 

Er is een werkurenrooster, speciaal voor de compostplek.
Voor de zaterdagen van 10.00 - 13.00 uur.
Deze vaste compostploeg is eventueel later in het seizoen nog aan te vullen met andere tuinders.