Bamboe
In diversen tuinen zien wij bamboe staan, soms wel 5 meter hoog. Ook wandelt de bamboe aangrenzende tuinen en ons algemeen groen in en dit is niet de bedoeling.
Heeft u bamboe, dan is dit niet verboden, maar zeker ook niet de bedoeling dat dit uw tuin uitwandelt en andere tuinders overlast bezorgt.
Bamboe kan ook enorme schade aanrichten aan uw tuinhuis of schuur. Als blijkt dat u schade veroorzaakt aan andere tuinen en/of algemeen groen, dan zullen we de schade op u moeten verhalen.


Waak voor woekerende bamboe!
Je denkt een mooie schutting van bamboe, een mooie afscheiding van natuurlijk groen immers. Maar al gauw gaat die bamboe zijn eigen gang. Onder de aarde gaat hij verder wortelen in alle richtingen, grenzeloos. Hij doet in ons mooie tuinpark dan ook niet zo veel goeds.

Daarom aan alle tuinders de bovenstaande oproep: .
Waak voor de woekerende bamboe.
Houd hem hebt in de gaten, laat hem niet verder wandelen zonder voorzorgsmaatregelen.
Hij gaat geheid de tuin van de buren in en het algemeen terrein op.

Dus bij deze het dwingende verzoek: zorg voor niet meer, liever minder bamboe!
Als het bamboe al de grens is over gegaan, dan kost het heel wat energie en ook kennis om de bamboe te temmen. Die bamboe die je eerst zo leuk vond staan. Of het kost je een lieve duit als je professioneel tuinmannen hiervoor moet inhuren.
Bamboe is dus een te snelle groeier, die overal zijn ruimte inneemt. Ongeacht wat. Er is bijna geen kruit tegen opgewassen. En met gif wil je niet meer werken. Dat heeft als nevenschade genoeg insecten de das om gedraaid. Ook de andere planten erom heen krijgen dan een onterechte giftik.
Dus ....als je bamboe hebt, houd het klein, houd deze onder controle of neem een bepaald soort bamboe die minder kwaad kan.
Hoe je je bamboe klein houdt en welke soorten minder schadelijk zijn, lees je hierna.

Tips om met bamboe om te gaan.
Bamboe is een grenzeloze snelgroeier en de vraag is: Hoe kom je ervan af, hoe houd je deze binnen de perken en zijn er nog alternatieve soorten die minder kwaad kunnen?

Verwijderen door uitgraven bamboe is de beste optie!
 
Probeer alle ondergrondse delen te verwijderen. Vaak zijn het vingerdikke wortels
die zeker weg moeten. Komt er toch nog wat op, put de plant uit. Maai deze direct weg zodra hij zich bovengronds laat zien. Meteen al in het voorjaar dus snoeien en “met de grond gelijk maken”.

Gebruik je toch een biologische bestrijder: Wacht tot je minstens 5 blaadjes aan een scheut ziet, sproei deze dan af met je (biologische) onkruidbestrijder en laat het geheel afsterven.

NIET bij de compost doen. Het is restafval
Bamboe binnen (de gewenste) perken houden
 
Je wilt de bamboe houden. Maak lange halen met een heggenschaar. Snoei bamboe tot vlak boven de grond weg. Dunne stengels kun je meenemen met de grasmaaier. Voor dikke stengels kun je ook de kettingzaag gebruiken.
Zorg voor begrenzing als je bamboe wilt houden:
Je kunt ook een wortelbegrenzer om de plant heen zetten. Zo blijft ie echt binnen de perken. De wortels kunnen dan hun kont niet keren.




Ander idee is om de bamboe letterlijk te begrenzen: Graaf een gleuf bij de bamboe.
Plaats daar een stuk hard plastic in om de wortels geen schijn van kans te geven. En houdt het daarna in de gaten.
Maar het tuinpark is de bamboewoekeraar liever kwijt dan rijk . En jij als tuinder of als buurtuinder misschien ook. Kies voor een andersoortige afscheiding als je toch wat wilt of kies voor een andere bamboesoort: De Fargesia soort.
 
Alternatieve bamboe: Fargesia en Fargesia Robusta Campbell
Fargesia is een bamboesoort die niet direct “aan de wandel gaat. Hij blijft ook mooi groen.

Fargsia Robusta


Fargesia 
 
Of kies voor de Fargesia Robusta Campbell. 
Mooie geel groene stengels van boven naar beneden. Nadeel, de plant kan 3 tot 4 meter hoog worden en hij groeit ook graag in de breedte. Dus ook deze soort moet je in de gaten houden.
 
Hoe kun je de alternatieve bamboe het beste snoeien?
Wat je niet wilt, knip je weg. Hij maakt elk jaar nieuwe scheuten van wel een meter. Denk dan weer aan de maximale hoogte die een schutting op ons tuinpark mag zijn.
 
Mag deze soort bamboe wel op de composthoop?
Ja, maar maak de stengels klein. Dan verteert alles sneller. Bamboe bladeren zitten vol met stikstof en de stengels zijn rijk aan koolstof. Dat is in principe goed voor onze hoop, maar dan wel alleen de alternatieve bamboe.

Aleid