De kers op de taart! Over de kersenboom

Nog een laatste stukje zomer: zoete kersen, heerlijke ronde donkerblauwe vruchten aan dat kleine kenmerkende steeltje. We hebben het dan over de Prunus Avium. In ons openbaar groen is deze boomsoort ook te vinden. Bijvoorbeeld een paar jonge boompjes op het fruitbomenveldje op de Populierenlaan maar ook een aantal oude bomen die rustig mogen versterven zolang ze geen gevaar opleveren voor ons als ze om zouden vallen. Zoals op de Berkensingel. Daar staan enkele oudjes, sommigen met een schilderachtig uiterlijk, een enkele kaal. 25 tot 30 Jaar staat er voor een gemiddelde zoete kersenboom, maar ouder kan dus ook.

2 kleine kersenboompjes achteraan in de boomgaard

Er zijn volgens Wikipedia wel 300 soorten Prunussen

. Bijna overal in de wereld komen ze voor. In Nederland zien we een stuk of 10 soorten terug. In ons park tel ik op de lijst bomen openbaar groen, 10 x het merk Prunus Padus staan, de vogelkersboom. En verder 2 x prunus Spinoza, de latijnse naam voor sleedoorns. En …een kleine 25 zoete kersenbomen, de Prunus Avium. Deze boom staat graag in het zonnetje en heeft liever geen natte voeten. Een zoete kersenboom kan tot 20 meter hoog worden. De bloesem trekt veel bijen en vlinders aan en is in zijn lente kleurenpracht ook voor ons een lust voor het oog.


de oude kersenbomen in de Berkenlaan


kersenbloesem

De donkerblauwe vruchten eten we graag, het is echt zomerfruit. Je hebt vroege en late kersenboomrassen. Tot en met augustus zijn er kersen van de late rassen. Ook vogels zijn er gek op. Avium betekent feitelijk ook vogel.

Om de kersen aan de boom te beschermen kun je een net van een fijne structuur om de boom draperen. Hiermee dek je de kersen af. Liefst in een felle kleur, bij voorkeur blauw. Dat schrikt meer af dan andere kleuren. Het net moet wel helemaal aansluiten, anders vinden vogels toch een gaatje om nog een graantje mee te pikken.

Waag je liever niet aan het eten van de vogelkersbes. Die bes is ons te zuur, maar voor de vogels is deze wel degelijk een lekkernij.

 

vogelkersbes, pit is giftig voor mensen                  blad vogelkers, giftig voor mensen


Sleedoornbessen, zuur, hier trek je mond van samen, wel medicinale toepassing


Een boom door alle jaargetijden heen.

In april bloeit de kersenboom roze of wit. Zeg je Japan, dan denk je ook aan de pracht van bloeiende kersenboom. Ook bepaalde Amsterdamse straten zijn volop met deze bloesem in de lente getooid. In de zomer heb je dan die verrukkelijke kersen, en in de herfst geniet je de prachtige kleuring van de bladeren. Zelfs kaal in de winter is de boom door zijn sierlijke silhouet mooi om te zien. Met andere woorden de kersenboom is best een schoonheid onder de bomen.

Gebruik

Het kenmerkende roodachtige hout wordt veel gebruikt voor het maken van de mooiere meubels, kasten en is ook geschikt voor decoratie van het een en ander. Het heeft een uniek nerfpatroon, wordt langzamerhand donkerder. Het is een dure houtsoort. Daarom heb je ook wel MDF hout met als afwerking een fineerlaagje van kersenhout. Het hout is vanwege de warme klank ook geschikt voor muziekinstrumenten. Denk aan de gitaar en de panfluit. Ook heb je mooie doosjes van kersenhout.

 
kersenhout


Kersen zijn ook supergezond. Meer nog dan aardbeien of druiven. De hoeveelheid antioxidanten helpt je hart en bloedvaten gezond te houden, en beschermt je lichaam tegen kanker. Ook bevat de kers vezels die goed zijn voor je spijsvertering.

Ook de kersenbloesem is eetbaar. In Japan gebruikt men de blaadjes in bijvoorbeeld koekjes, ijsjes en likeur. De bloemblaadjes hebben rauw een lichtzure smaak. Je moet er niet teveel van eten, maar wat bloemetjes in de sla, kan helemaal geen kwaad..

Betekenis kersenboom

Sakura, het Japanse woord voor kersenboom. Deze roze, witte geurende bloesem wordt gezien als een geschenk van schoonheid en elegantie door de boomgeest gegeven. In data modellen houdt Japan bij wanneer de boom precies bloeit en op welke plek.

De boom staat voor het leven zelf: de geboorte, leven, dood en wedergeboorte. De bloesem vertegenwoordigt dus ook vergankelijkheid. De naam Sakura geldt in Japan als metafoor voor de ondergang van de destijds bloeiende Samoerai families en krijgers. Slechts een korte tijd een bloeiperiode, laat de boom het leven zien als kwetsbaar en fragiel en nodigt dan ook uit om in het moment te leven. In de Japanse Zenfilosofie wordt de bloesem ook geassocieerd met innerlijke vrede en acceptatie van het natuurlijke ritme van het leven.

In China staat de kersenboom symbool voor vrouwelijke schoonheid en liefde. In ons Westen staat de boom ook vaak voor een nieuw begin. De kersenbloesem wordt vanwege de symbolische waarde regelmatig gebruikt bij bruiloften. Op oude schilderijen vertegenwoordigt de kers het paradijs, zuiverheid, tederheid en bloed dat nog vergoten moet worden, zo lees ik ook op internet. Maar ook als seksuele verleiding door de ronde vormen van de kersen.


Kersentaart

Over een kers op de taart gesproken, een kersentaart is niet te versmaden. Als afsluiting van de ode aan deze boom, geef ik hierna het recept van een Schwarzwälder Kirsch taart. Hoe lekker is deze. Met dank aan dr. Oetker.


Bereiding Schwarzwälder Kirsch taart 60 min,Bakken:35 min

Bakgerei

Mixer met garde; grote kom en steelpannetje

Ingrediënten springvorm (24 cm); bakpapier

 

Voor de Schwarzwalder Kirsch taart

Bloem 100 g

Maizena 35 g

Cacao 40 g

eieren (ca. 300 g) 6

Suiker 150 g

 

Voor vulling en garnering

Aardappelzetmeel 1 eetlepel

Kirsch 6 eetlepels

kersen op siroop (ontpit) (2 potten van 350 g)

Dr. Oetker Gelatine: 5 blaadjes

Slagroom 500 ml

Dr. Oetker Klop-Fix 1 zakje

Dr. Oetker Suiker met Vanillesmaak 1 zakje

Suiker 2 eetlepels

Voor garnering

hagelslag

Instructie

Verwarm de oven voor. Vet de springvorm in. Bekleed de bodem met bakpapier. Zorg dat de beslagkom vetvrij is. Meng bloem, maïzena en cacaopoeder. Klop de eieren met de suiker tot een romige luchtige massa. De massa moet in pieken kunnen blijven staan. Spatel het bloemmengsel rustig door het eimengsel. Schep het Schwarzwälder kirsch taart beslag in de vorm. Bak de Schwarzwälder kirsch taart in het midden van de oven in ca 35 minuten gaar.

Baktijd: ongeveer 35 Minuten

Temperatuur oven met boven- en onderwarmte: 190 °C

Temperatuur heteluchtoven: 170 °C

Laat de Schwarzwälder kirsch taart 5 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder de vorm en trek het bakpapiertje van de taartbodem. Laat de taart verder afkoelen. Giet de kersen af en bewaar de helft van het sap. Breng dit aan de kook. Meng 1 el aardappelzetmeel met 2 el kirsch en bind het sap ermee. Roer de kersen door het gebonden sap (houd enkele apart voor de garnering).

Week de gelatine in koud water. Klop de slagroom en 4 el kirsch met de Klop-Fix, vanillesuiker en suiker stijf. Los de uitgeknepen gelatine op in 2 el heet water en meng deze door de room.

Snijd de taartbodem in 3 lagen. Bestrijk de onderste laag met de helft van de kersen. Leg de tweede plak deeg erop en bestrijk deze met een dikke laag slagroom. Verdeel de rest van de kersen erover. Leg de bovenste taartlaag erop. Bestrijk de bovenkant en de zijkant van Schwarzwälder kirsch taart met slagroom.

Houd wat slagroom achter om op de taart te spuiten. Bestrooi de boven- en zijkant van de Schwarzwälder kirsch taart met hagelslag. Spuit langs de rand toefjes slagroom en leg daarop als garnering de achtergehouden kersen.